21 oppituntia maailman tilasta
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

21 oppituntia maailman tilasta

"21 oppituntia maailman tilasta" -kirjan on kirjoittanut menneisyyttä tarkastelevalla "Sapiens"-esikoisteoksellaan tunnetuksi tullut professori, historiantutkija ja kirjailija Yuval Noah Harari. Kirja on julkaistu suomenkielisenä äänikirjana tammikuussa 2019, ja sen kustantaja on Bazar. Harari on syntynyt 24. helmikuuta 1979 Haifassa Israelissa. Hän asuu aviomiehensä kanssa Mesilat Zion nimisessä kylässä ja toimii historian professorina Jerusalemin Heprealaisessa Yliopistossa. Kirjailija on innokas meditaation harrastaja ja puolestapuhuja, ja on sanonut sen auttavan häntä tieteen tekemisessä.

Kuuntele ilmaiseksi:
BookBeat - 45 päivää ilmaiseksi
Nextory - 35 päivää ilmaiseksi
Storytel - 40 päivää ilmaiseksi

Mistä kirja kertoo?

"21 oppituntia maailman tilasta" -kirja pohtii nykymaailman kysymyksiä, kuten minkälainen vaikutus Donald Trumpin valtaan nousulla on, mitä tehdä valeuutisille tai kuinka voisimme ratkoa terrorismin ongelmia. "21 oppituntia maailman tilasta" menee pintaa syvemmälle nykyhetken tapahtumiin ja niiden vaikutuksiin. Se pohtii, kuinka selviytyä tässä alati muuttuvassa maailmassa, jossa monet asiat tuntuvat aiheuttavan hämmennystä. Siinä mietitään myös, mitä opettaa lapsille koulussa, niin että siitä olisi heille todellista hyötyä tulevaisuudessa.

Harari esittää näkemyksiään hyvin suoraan kirjoissaan, eikä "21 oppituntia maailman tilasta" tee tähän poikkeusta. Hän on kritisoinut voimakkaasti muun muassa Yhdysvaltain politiikkaa ja presidenttiä moittien sitä globaalin yhteistyön puutteesta. Brexit saa myös oman osansa kritiikistä. Kirjassa on nimensä mukaisesti esseistä kootut 21 lukua, joista jokaisessa käsitellään eri aihetta. Kaikki aiheet eivät liity ainoastaan maailmanpoliittisiin aihepiireihin, vaan kirjassa käydään läpi myös yksilöllisempiä asioita, kuten nöyryyttä ja meditaatiota.

Ajatuksia kirjasta

"21 oppituntia maailman tilasta" on kerännyt sekä kehuja että kritiikkiä. Hararin kirjoitustyyliä on kehuttu nokkelaksi ja oivaltavaksi, mutta toisaalta kirjaa on arvosteltu hajanaisesta rakenteesta esseemäisen tyylinsä vuoksi. On myös sanottu, että kirjailija olisi voinut mennä aiheiden käsittelyssä vielä syvemmälle, mitä hän on teoksessa tehnyt, ja että monessa asiassa asiantuntijana toimiminen voi aiheuttaa juuri tämän kaltaista pinnallisuutta. Kirjaa on verrattu Hararin ensimmäiseen teokseen ja sanottu, että se toistaa osittain samoja asioita.

21 lukua eri aiheista samassa kirjassa on toki paljon, jolloin asioihin syvälle pureutumisesta jää väkisinkin jotain puuttumaan. Toisaalta valittu tyyli voi palvella paremmin useampia lukijoita verrattuna siihen, jos käsiteltäviä aiheita olisi vain muutama. Nykymaailmassa on paljon meneillään, joten aihepiirien laajuus on ymmärrettävää. Teoksessa on aiheita hiukan "jokaiselle jotakin" -tyyppisesti, eikä lukijan tarvitse olla maailmanpolitiikan ekspertti päästäkseen sisälle kirjaan. Tämä ehkä selittääkin osaltaan kirjan suosiota lukijoiden keskuudessa.

Kuuntele "21 oppituntia maailman tilasta" -äänikirjaa ilmaiseksi

"21 oppituntia maailman tilasta" sopii rakenteensa vuoksi äänikirjaksi loistavasti, ja voit kuunnella sitä vaikkapa muutaman luvun päivässä ja pohtia, minkälaisia ajatuksia Hararin näkemykset mistäkin nykypäivän asiasta herättävät. Monilla suomenkielisillä äänikirjapalveluilla on tarjous uusille käyttäjille: rekisteröitymällä palveluun saat kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi tietyn kuuntelujakson ajan. Tämä on helppo tapa joko aloittaa uusi harrastus äänikirjojen parissa tai tutustua mielenkiintoisiin teoksiin. Äänikirjapalveluilla on ladattavia sovelluksia, joiden avulla äänikirjojen kuuntelu onnistuu missä tahansa.