12 elämänohjetta
Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory
30 päivää ilmaiseksi
Storytel
30 päivää ilmaiseksi
BookBeat
30 päivää ilmaiseksi

12 elämänohjetta

”12 elämänohjetta” on julkaistu vuonna 2018. Kanadalainen psykologi Jordan B. Peterson käsittelee teoksessa myyttejä onnesta ja hyvästä elämästä. Syvät analyysit ja oivallukset johdattavat lukijan perustavanlaatuisten kysymyksien ääreen elämästä ja onnen tavoittelusta. Äänikirja mahdollistaa nyt myös kirjan kuuntelun, ja teokseen päästään sukeltamaan jopa meditatiivisessa tilassa. Kyseessä on rohkea kansainvälinen menekkiteos, mutta se on saanut myös kritiikkiä sen tiukkojen jopa sääntömäisten elämän ohjeiden vuoksi. Osalle yleisöstä nämä elämän ohjeet ovat tuntuneet ennemmin rajoittavilta kuin vapautta lisääviltä ohjenuorilta.

Kuuntele ilmaiseksi:
Nextory - 30 päivää ilmaiseksi
Storytel - 30 päivää ilmaiseksi
BookBeat - 30 päivää ilmaiseksi

Sisältö

Petersonin kirja johdattaa todelliselle tutkimusmatkalle elämän perustavanlaatuisien kysymyksien ääreen. Kirjailija hyödyntää lähestymistapoina niin antiikin myyttejä kuin neurotieteitäkin. Tämä tekee kokonaisuudesta rikkaan ja monipuolisen – Petersonin vastaukset ovatkin samaan aikaan yllättäviä, syvällisiä ja viihdyttäviä. Ytimessä on kuitenkin ihmisen oma vastuu itsestään. ”12 elämänohjetta” punoo punaisen langan, joka antaa avaimia oman polun kulkemiseen. Elämän ohjeiden ja mielekkään elämän luomisen lisäksi Peterson haastaa käsityksiämme sukupuolesta, vallasta, uskonnosta sekä ylipäätään ihmisluonnosta. Kannattaa muistaa, että vastuu on tässä tapauksessa kuulijalla.

Jordan B. Peterson on yksi mielenkiintoisimmista intellektuelleista ajan hengessä – hänen luentojaan on katsottu YouTubessa yli 35 miljoonaa kertaa. Mies kiistatta kuuluu maailman johtaviin älyköihin, ja monet lukijat ovat ihastuneet Petersonin tapaan lähestyä asioita monesta eri näkökulmista tarjoten syvällisiä näkemyksiä mielekkäästä elämästä. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole olla liian tiukka, sillä Peterson on saanut kehuja myös kirjan viihteellisestä puolesta. Samaan aikaan kritiikkiä on kuitenkin tullut juuri liian tiukoista sääntömäisistä ohjeista, jotka muistuttavat hengellisen oppaan versiota raamatusta.

Kritiikki

Peterson ammentaa teoksessaan niin modernia tutkimusta kuin filosofisia pohdintoja ja myyttejä. Teoksessa tieteellinen pohja antaa vankan rakenteen onnellisen elämän salaisuuksiin. Yhtä lailla vastauksia voivat siis tarjota niin neurotieteen ja aivojen kemiat kuin vanhat totuudet filosofiassa ja ihmiskunnan myyttisessä historiassa. Peterson yhdisteleekin rohkeasti eri tieteenaloja, jotka usein tukevat toisiaan, kun tarkastellaan sitä, miten mielekäs elämä voidaan oikeastaan saavuttaa. Nykyihminen ei tyydy enää pelkän filosofoinnin antiin, vaan rinnalle halutaan myös tieteellisiä näkemyksiä siitä, mistä hyvä ja mielekäs elämä oikeastaan muodostuu.

Peterson tunnetaan myös loistavan luennoitsijana, ja hän on aikaisemminkin tarttunut polttaviin aiheisiin, jotka nykyihmistä kiinnostavat. Hän on pystynyt tarttumaan vaikeimpiinkin ideoihin viihdyttävällä tavalla ja pystyy yksinkertaistamaan joskus vaikeasti ymmärrettäviä tieteellisiä tuloksia tavalla, joka selventää ne tavallisellekin kaduntallaajalle. Tämän kaiken keskiössä on kuitenkin aina yksin vastuu omasta elämästä ja hyvinvoinnista. Kirjan tarjoamien oivallusten kautta on kuitenkin mahdollisuus päästä kiinni elämän merkitykseen ja oman elämän luomiseen merkityksellisempään suuntaan, jos annetut ohjeet eivät johda ahtaaseen käsitykseen elämästä ja hyvinvoinnista.

Kuuntele ”12 elämänohjetta” -kirjaa ilmaiseksi

Suomessa on nykyisin tarjolla monia äänikirjapalveluja verkossa, joissa on kattavat ja laadukkaat valikoimat. Näiden palveluiden kautta lukijat pääsevät usein kuuntelemaan ”12 elämänohjetta” -kirjaa ilmaiseksi veloituksettoman kokeilujakson avulla. Äänikirja on loistava tapa uppoutua kirjan saloihin kuulokkeet päässä, ja viesti menee samalla helposti aina alitajuntaan saakka. Kannattaa käyttää hyödykseen palveluiden kokeilumahdollisuudet, ja näin todennäköisesti pääset kuuntelemaan myös ”12 elämänohjetta” -teoksen. Siitä on nimittäin tullut nopeasti läntisen maailman yksi kysytymmistä elämäntapaoppaista, joka opastaa mielenkiintoisella tavalla mielekkäämmän elämän pariin.