Ilmaiset äänikirjat

Löydä äänikirja ja kuuntele sitä ilmaiseksi

Pandemian vuoksi emme voi enää matkustaa samalla lailla kuin aiemmin, mutta voimme edelleen matkustaa kirjojen maailmassa. Sivustomme toimii oppaana kaikille, jotka haluavat kuunnella ilmaisia äänikirjoja. Kerromme sinulle erilaisista tarjolla olevista ilmaisvaihtoehdoista ja siitä, miten voit alkaa kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi.

Sanotaan, että mitään ei saa ilmaiseksi. Mutta jos sinua kiinnostavat lapsille tai aikuisille tarkoitetut äänikirjat, ilmaiset teokset ovat saatavillasi. Tässä oppaassa kerromme, miten voit alkaa kuunnella äänikirjoja täysin ilmaiseksi.

Ilmainen äänikirja kirjastosta

Julkiset kirjastomme tarjoavat meille suomalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden. Kirjastomme ovat vuosien mittaan lainanneet kirjoja ja sittemmin myös äänikirjoja, joita on saatavana cd-levyinä sekä nykyään myös striimattuna.

Jotta voit käyttää kirjaston ilmaisia äänikirjoja, tarvitset kirjastokortin. Jos sinulla ei ole korttia, hanki se omasta kirjastostasi. Sen jälkeen voit etsiä äänikirjoja E-kirjastosta ja kuunnella niitä puhelimeltasi, tabletiltasi tai tietokoneeltasi.

Huomaa, että vaikka verkkosivuilla ovat nähtävissä kaikki Suomen kirjastojen äänikirjat, voit lainata vain niitä äänikirjoja, jotka löytyvät sen kirjaston valikoimasta, johon sinulla on kirjastokortti.

Yle Areena

Myös Yle Areenassa on äänikirjoja, joita voit kuunnella täysin ilmaiseksi. Kirjautumista ei tarvita ja ilmainen äänikirja on kuunneltavana suoraan nettiselaimessasi tai sovelluksessa.

Yle Areenassa ei ole kaikkein viimeisimpiä myyntivaltteja, mutta sinne on ladattuna useita klassikkoteoksia. Klikkaa tästä päästäksesi Yle Areena äänikirjoihin.

Yle Arena

Celia

Jo sinulla on oppimisvaikeuksia tai sinun on vaikeaa lukea kirjoja muiden terveyssyiden vuoksi, voit käyttää kirjaston Celia-kirjoja. Celian kirjat on tarkoitettu lukuvaikeuksista, lihassairauksista tai heikentyneestä näöstä kärsiville.

Palvelu tarjoaa tällä hetkellä yli 40 000 kirjaa, joista voit nauttia ilmaiseksi. Jos tarvitset Celia-palvelua, voit käväistä kirjastossasi tai lukea lisää Celian kotisivuilta.

Celia

Kokeile kaupallisia sovelluksia ilmaiseksi

Viime vuosien aikana Suomessa on lanseerattu useita sovelluksia, joiden avulla äänikirjoja voi kuunnella mobiilissa. Kilpailu asiakkaista on kovaa, minkä vuoksi äänikirjapalvelut tarjoavat rajoitetun ajan kestävän ilmaisen kokeilujakson (usein 14–30 vuorokautta sovelluksesta riippuen).

Ilmaisen kokeilujakson aikana käytössäsi ovat kaikki sovelluksen valikoiman äänikirjat – ilmaiset teokset ovat siis helposti saatavillasi. On kuitenkin tärkeää huomata, että tilaus tulee peruuttaa ennen kokeilukauden päättymistä, jottei sovelluksen tilausta tarvitse jatkaa maksullisena. Mikään sovellus ei ole aikaan sidottu ja tilauksen peruuttaminen on helppoa.

Olemme listanneet Suomen markkinoiden tunnetuimmat sovellukset ja niiden ilmaistarjousten pituudet. Huomioitavaa on, että tarjoukset koskevat uusia käyttäjiä, jotka eivät ole kokeilleet sovellusta aikaisemmin.

Kaupalliset sovellukset toimivat laitteissa, joissa on iOS (iPhone) tai Android (Samsung, Sony, Motorola ym.).

Storytel

Storytel on luultavasti tunnetuin äänikirjasovellus ja se tarjoaa 40 päivää ilmaista kuunteluaikaa. Sillä on laaja valikoima suomalaisia äänikirjoja sekä lapsille että aikuisille.

BookBeat

BookBeat on osa ruotsalaista Bonnier-konsernia ja se lanseerattiin Suomessa vuonna 2016. Voit kokeilla tätä sovellusta ilmaiseksi 40 päivän ajan. Suurin osa äänikirjoista on suomeksi.

Nextory

Nextory on myös ruotsalainen yritys, joka on lanseerannut sovelluksensa Suomessa. Nextory toimii samalla tavalla kuin Storytel ja BookBeat. Kiinteän kuukausimaksun maksettuasi koko valikoima on käytettävissäsi. Nextoryn palvelusta saat äänikirjat, ilmaiset teokset ovat käytettävissäsi 35 päivän ajan.

Audible

Audible on amerikkalaisen Amazonin äänikirjapalvelu. Storytelin, BookBeatin, Elisa Kirjan ja Nextoryn valikoimasta poiketen suurin osa Audiblen äänikirjoista on englanniksi. Suomalaisia nimikkeitä taas on tarjolla melko vähän. Audible on siis hyvä sovellus, jos haluat kuunnella englanninkielisiä äänikirjoja ilmaiseksi – muttei välttämättä silloin jos mielit kuunnella niitä suomen kielellä. Audible tarjoaa 30 päivän ilmaisen kokeilujakson.

Elisa Kirja

Elisa Kirja on Elisa Groupin perustama äänikirjapalvelu. Elisa Kirja on digitaalinen kirjakauppa, josta voit ostaa yksittäisiä kirjoja, tai suoratoistaa äänikirjoja sovelluksen kautta kiinteää kuukausimaksua vastaan. Voit kokeilla Elisa Kirjan suoratoistopalvelua ilmaiseksi 30 päivän ajan.

Elisa Kirjan palvelussa mielenkiintoista on se, että osa äänikirjavalikoimasta on tarjolla ilmaiseksi. Näitä ovat teokset, joiden tekijänoikeudet ovat päättyneet. Ilmaisiin teoksiin kuuluvat muun muassa useat Sherlock Holmes -kirjat, L.M. Montgomeryn Anna-kirjat sekä Teuvo Pakkalan teokset. Tätä valikoimaa voit käyttää lataamalla sovelluksen ilman, että sinun ei tarvitse antaa maksutietojasi.

Yhteenveto

Kuten voit huomata, äänikirjoja on mahdollista kuunnella ilmaiseksi monella tapaa. Toivomme, että oppaamme on ollut sinulle hyödyksi.

Vietä mukava kesä äänikirjoja kuunnellen ja muista säilyttää sosiaalinen etäisyys!

FAQ

Mistä voi ladata kirjoja ilmaiseksi?

Kirjastoilla on erikokoisia lisenssejä e-kirjoihin ja äänikirjoihin. Löydät ne kaikki E-kirjasto-palvelusta, ja tarvitset palvelun käyttöön kirjastokortin sekä sähköisen kirjautumisen tunnukset. Kaikki palvelun kirjat eivät ole käytettävissä kaikkien kirjaston käyttäjille, sillä kaikki kirjastot eivät ole hankkineet käyttöoikeuksia kaikkiin kirjoihin. Kirja ladataan omalle laitteelle, yleensä erilliseen sovellukseen. Kirjaa ei pysty enää lukemaan tai kuuntelemaan, kun sen laina-aika täyttyy.

Jos sinulla on oppimisvaikeuksia tai terveydellisiä syitä, joiden vuoksi et pysty lukemaan kirjoja, voit hakea käyttöoikeutta Celia-palveluun. Kyseessä on valtiorahoitteinen palvelu, joka on samalla tavalla ilmainen kuin kirjastotkin. Tähän palveluun pääsee vain esittämällä lääkärintodistukset omalle kirjastolle tai olemalla yhteydessä suoraan palveluun. Valikoimaa on yli 40 000 kirjan verran.

Kaupalliset sovellukset tarjoavat uusille käyttäjilleen ilmaisia kokeilujaksoja, tavallisesti 14 tai 30 vuorokauden verran. Kaupallisia sovelluksia kokeillessa kannattaa ottaa huomioon, että kokeilujaksot jatkuvat automaattisesti ilmaisen jakson päätyttyä, ja jatko ei ole ilmaista. Jos et halua maksaa ilmaisen kokeilun jälkeen kuukausimaksua, peruuta tilaus ennen tilausjakson päättymistä.

Mistä äänikirjoja ilmaiseksi?

Jos haluat ilmaiset äänikirjat, niitä löydät E-kirjaston, Celian ja kaupallisten sovellusten valikoimista. Näillä kaikilla toimijoilla on myös e-kirjoja. Pelkkiä äänikirjoja, mutta myös tv-ohjelmia, löydät Yle Areenasta. Yle Areenan äänikirjoja voi kuunnella sovelluksen tai verkkoselaimen kautta. Tarjonta ei ole suuri, mutta etenkin kotimaisia klassikoita löytyy hyväksi aikaa. Lisäksi kuuntelulle ei ole rajoituksia, ja ilmaiset äänikirjat voi aina jättää kesken, jos niiden tarina ei kiinnostakaan.

Jos siis haluat kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi, tarjoajia on paljon. Tarvitset vain laitteen ja siihen tarjoajan sovelluksen. Kirjastojen kohdalla tarvitset myös kirjastokortin tai sähköiset tunnukset ja kaupallisiin sovelluksiin maksukortin tiedot.

Voinko saada änikirjat ilmaiseksi?

Kaupalliset palveluntarjoajat myöntävät uusille tilaajilleen ilmaisia tilausjaksoja. Tilausjaksot kuitenkin jatkuvat määräajan jälkeen maksullisina. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jotta et tahtomattasi joudu maksamaan tilauksesta. Äänikirjat eivät myöskään jää sinulle omaksi, sillä kirjat ovat olemassa ja käytettävissä vain palveluntarjoajan omassa palvelussa. Kun tilausjakso päättyy, et enää pysty kuuntelemaan palvelun kirjoja.

Kirjastojen äänikirjat ovat samalla tavalla vain lainassa sinulla, etkä enää pysty kuuntelemaan niitä laina-ajan umpeuduttua.

Aivan ilmaiseksi ja ilman rekisteröitymistä pääset kuuntelemaan Elisa Kirjan äänikirjapalvelusta löytyviä muutamia teoksia. Näiden teosten tekijänoikeudet ovat jo rauenneet, eli teoksen tekijän kuolemasta on kulunut vähintään 70 vuotta. Näitä teoksia ovat esimerkiksi L. M. Montgomeryn ihanat Anna-kirjat, Teuvo Pakkalan teokset sekä Arthur Conan Doylen Sherlock Holmes -kirjat. Näitäkään et kuitenkaan saa omiksi äänitiedostoikseen rajattomasti ja ikuisesti käytettäviksi, sillä voit kuunnella niitä vain Elisa Kirja -sovelluksen kautta.

Voinko kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi englanniksi?

Ainakin kaupallisten sovellusten valikoimista löytyy jonkin verran englanninkielisiä äänikirjoja. Amazonin Audible-palvelu on amerikkalainen, ja siellä englanninkielisiä äänikirjoja on valtavasti. Kaupalliset sovellukset ovat kuitenkin ilmaisia vain kokeilujakson ajan.

Tiedot tarkistettu viimeksi: 2023-08-11

Kerro vapaasti oppaastamme kaikille, jotka voivat siitä hyötyä. Kiitos jo etukäteen!